Search
LIST OF ARTICLES

PDF of individual article can be purchased from Palm Information Centre, MPOB
Tel: 603-8769 4928 Fax: 603-8925 4213 Email: palmoils@mpob.gov.my

Article Info

No: 4 (May 1982) p1-18
Critical aspects of slip melting point measurements
SIEW Wai Lin

Download PDF

Abstract


Critical aspects of slip melting point measurements

Aspek penting mengenai ukuran paras titik lebur minyak seperti masa/waktu dan suhu, cara-cara pewajaan, cara menyediakan sampel, ukuran tinggi lemak di dalam salur rerambut dan saiz salur rerambut dibincangkan secara terperinci.
Ketetapan cara dilaporkan dan juga cadangan-cadaugan yang dibuat untuk membaiki keputusan percubaan telah diberikan.


Keyword(s): SLIP MELTING POINT ; MEASUREMENT ; DSC THERMOGRAMS ; PALM OIL ; TEST METHODS;AOCS TEST METHODS;TEMPERING;PALM OIL FRACTIONS;PORIM PUBLICATIONS

Download PDF

Article Info

No: 3 (November 1981) p42 - 45
A look at the future world market for palm oil mid-fraction for use as component of a cocoa butter equivalent fat
WALKDEN, R

Download PDF

Abstract


A look at the future world market for palm oil mid-fraction for use as component of a cocoa butter equivalent fat

Lemak tandingan cocoa butter ialah sejenis lemak yang pada keseluruhannya bersesuaian dengan cocoa butter dan boleh dicampurkan dalam sebarang nisbah campuran tanpa menukarkan ciri-ciri kelembutannya. Satu kajian telah dijalankan pada masa ini bertujuan untuk mengubah "palm oil mid-fraction" kedalam satu lemak CBE lengkap oleh proses biochemical yang mana akan meningkatkan kepentingan pemecahan ini dimasa hadapan.



Keyword(s): PALM OIL ; WORLD MARKETS ; PALM OIL FRACTIONS ; COCOA BUTTER EQUIVALENTS ; CONFECTIONERY FATS;CHOCOLATES PRODUCTS;FATS;COCOA BUTTER-Fatty Acids Content;PALM OIL FRACTIONS-Fatty Acids Content

Download PDF

Article Info

No: 3 (November 1981) p37 - 41
Analytical quality control in palm oil mill effluent laboratory
MA Ah Ngan

Download PDF

Abstract


Analytical quality control in palm oil mill effluent laboratory

Satu daripada tanggungjawab asas makmal pembuangan kilang kelapa sawit ialah menghasilkan data yang nyata dan lengkap untuk pengawalan prosesan dan membuat keputusan. Rencana ini membincangkan sebahagian daripada faktor-faktor asas yang menyebabkan pengambilan mutu POME dan memberi cadangan-cadangan untuk mengawal faktor ini bagi memastikan keputusan analisa yang baik.



Keyword(s): PALM OIL MILL EFFLUENT(POME) ; CHARACTERISTICS ; QUALITY CONTROL ; POME-Treatment Plants ; SAMPLING;APPARATUS;POME-Analysis;TEST METHODS;PORIM PUBLICATIONS

Download PDF

Article Info

No: 3 (November 1981) p29 - 36
Round Robin Test on free fatty acid (FFA) determination of refined palm oil
SIEW Wai Lin

Download PDF

Abstract


Round Robin Test on free fatty acid (FFA) determination of refined palm oil

Results are reported on FFA detn. in 4 samples of refined palm oils by 27 laboratories. Tabulated results show a coeff. of variation of 3% for FFA values approx. 0.09, 4.5% for FFA values approx. 0.05. Details of statistical analysis (analysis of variance), factors affecting end point colour persistence of isopropanol with NaOH, and of normal FFA analysis are shown in tables. Recommendations are made to ensure accurate and reliable results.



Keyword(s): ROUND ROBIN TEST ; PALM OIL, REFINED ; FFA ; AOCS TEST METHODS ; PORIM PUBLICATIONS

Download PDF

Article Info

No: 3 (November 1981) p14 - 28
Effects of composition of palm oil properties
TAN Boon Keng

Download PDF

Abstract


Effects of composition of palm oil properties

Sifat-sifat minyak kelapa sawit adalah ditentukan oleh kandungan kimianya. Kandungan semulajadi minyak kelapa sawit mingikut kandungan asid lemak dan triglycerid diterangkan. Pembiakan pokok dan cara-cara memperoses seperti pemecahan, penghidrogenan dan interesterifikasi yang digunakan untuk mengubah kandungan minyak kelapa sawit dibincangkan mengikut hubungannya dengan sifat-sifat.



Keyword(s): PALM OIL ; PROPERTIES ; BREEDING & GENETICS ; FRACTIONATION ; HYDROGENATION;HYBRID OILS;PALM OLEIN;PALM STEARIN;PALM OIL FRACTIONS;SOLID FAT CONTENT

Download PDF

Article Info

No: 3 (November 1981 ) p6 - 13
The determination of oil palm fertilizer requirements in Peninsular Malaysia Part I: Monitoring nutrient status
FOSTER, H L

Download PDF

Abstract


The determination of oil palm fertilizer requirements in Peninsular Malaysia Part I: Monitoring nutrient status

Bahan-bahan contoh tanah dan daun yang sangat berguna telah dipertimbangkan dan dirumuskan bahawa pada masa sekarang hanya satu cara praktikal untuk menentukan kedudukan khasiat kelapa sawit ialah melalui contoh-contoh daun-daun muda dan pelepah 17. Walaubagaimana pun kadar khasiat daun yang berpadanan dengan perolehan maksima agak luas berbeza dari satu tempat ke satu tempat disebabkan perbezaan dalam sifat-sifat tanah dan keadaan cuaca, dan juga dari satu musim ke satu musim disebabkan perubahan cuaca dan lain-lain faktor. Penerangan lanjut diperlukan untuk menerangkan perbezaaan-perbezaan tersebut sebelum penentuan daun boleh digunakan dengan kepercayaan.



Keyword(s): OIL PALM ; FERTILIZERS ; NUTRIENT UPTAKE ; FOLIAR ANALYSIS ; OIL PALM-Nutrition;PORIM PUBLICATIONS

Download PDF

Article Info

No: 3 (November 1981) p1 - 5
Chemistry and technology division of PORIM Current Research Programme
ONG Augustine S H

Download PDF

Abstract


Chemistry and technology division of PORIM Current Research Programme

Dengan pengeluaran minyak kelapa sawit yang meningkat dari tahun ke tahun dan dianggarkan mencapai 6 juta tan pada tahun 1990, maka usaha-usaha bahagian kimia dan Teknologi perlu ditumpukan kepada penyelidikan yang berkaitan dengan mutu dan kegunaan baru minyak tersebut. Lebih daripada 95% minyak itu diproseskan secara tempatan. Oleh sebab itu, masalah berkenaan dengan penapisan dan pemerosesan sedang diselidiki dengan giatnya. Tambahan pula penyelidikan asas yang bersangkutan dan perkhidmatan analisis adalah juga melibatkan kakitangan bahagian ini.



Keyword(s): PORIM ; CHEMISTRY AND TECHNOLOGY DIVISION ; PALM OIL ; RESEARCH PROGRAMMES ; QUALITY;EXTRACTION;REFINING;PALM OIL-Processing;PROSPECTS;RESEARCH PROGRAMMES, CONTRACT

Download PDF

Article Info

No: 2 (May 1981) p33 - 41
Some aspects of the market development for palm oil in the Middle East
MOHD NASIR bin Haji Amiruddin

Download PDF

Abstract


Some aspects of the market development for palm oil in the Middle East

Tujuan makalah ini ialah untuk menonjolkan beberapa aspek mengenai perkembangan pasaran untuk minyak kelapa sawit di Timur Tengah. Satu lawatan ke Kuwait, Saudi Arabia, Mesir dan Turki telah dibuat dan berjaya memastikan corak penggunaan minyak-minyak dan lemak-lemak dan menonjolkan prospek dan masalah terhadap minyak kelapa sawit Malaysia. Negara-negara tersebut telah pun dikenalkan sebagai pasaran minyak kelapa sawit pada masa ini dan akan datang yang penting.



Keyword(s): PALM OIL ; MARKET DEVELOPMENT ; MIDDLE EAST ; PALM OIL PRODUCTS ; OILS AND FATS;KUWAIT;SAUDI ARABIA;EGYPT;TURKEY;PORIM PUBLICATIONS

Download PDF

Article Info

No: 2 (May 1981) p25 - 33
Commercial importance of palm oil and current problems
CHAPMAN, Brian A

Download PDF

Abstract


Commercial importance of palm oil and current problems

Anggaran pengeluaran minyak kelapa sawit untuk 1980/81 adalah lebih kurang 4.7 juta tonne diseluruh dunia dan jumlah ini merupakan 12% dari jumlah pengeluaran makanan sayurun dan 8 ½ % dari jumlahh pengeluaran minyak dan lemak. Di kebanyakkan negara pengeluaran tanaman oilseed telah terhenti atau menurun dalam beberapa tahun. Minyak kacang soya dalam dua ketika dalam dekad yang lalu mengalami kemerosotan yang besar. Dengan adanya teknik pemerosesan masa kini minyak kelapa sawit boleh ditukarkan ke dalam bentuk cair ataupun lemak yang keras. Makallah ini menonjolkan kepentingan komersial minyak kelapa sawit dann masalah semasa.



Keyword(s): PALM OIL ; PALM OIL TRADING ; PALM OIL & OIL PALM INDUSTRY-Malaysia ; EXPORTS ; USER REQUIREMENTS;QUALITY;PALM OIL-Standards

Download PDF

Article Info

No: 2 (May 1981) p13 - 24
Physical properties of palm oil in relation to food use
OH Flingoh C H

Download PDF

Abstract


Physical properties of palm oil in relation to food use

Sifat-sifat fizikal dan kimia bahan-bahan adalah berkaitan rapat. Ini adalah benar keatas minyak-minyak dan lemak-lemak. Minyak-minyak kacang soya dan kacang tanah, yang tidak tepu adalah cair di suhu ambien walaupun dalam hawa sejuk. Minyak kelapa sawit sebaliknya, mempunyai febih kurang 50% komponen tepu, nampak keras di suhu ambien. Sifat-sifat fizikal adalah mustahak sebab keputusan untuk membeli sesuatu keluaran selalunya bergantung diatasnya. Kecergasan untuk digunakan sesuatu keluaran selalunya bergantung kepada sifat-sifat fizikal khas yang rapat. Pertimbangan am tersebut semestinya di tujukan kepada lemak-lemak untuk kegunaaa makanan. Minyak kelapa sawit pada amnya ialah satu komponen penting yang sesuai dalam keluaran-keluaran lemak yang 'pejal'. Dalam keadaan menekan ia mempunyai nilai hasil dan bila ia melampaui batas ia cair. Untuk memahami sifat tersebut perkara-perkara berikut dibincangkan:

1. Kejadian hablur dan pertukaran mengambil tempat dengan masa.

2. Morfologi hablur dan pengumpulan.

3. Bahagian kandungan pejal di berlainan suhu.

4. Pergerakan sifat-sifat dibawah berlainan keadaan tekanan.

5. Warna.

 



Keyword(s): OILS AND FATS ; PROPERTIES ; PALM OIL ; FOOD USES ; END USES;CRYSTALLIZATION;COLOUR;DSC THERMOGRAMS;RHEOLOGICAL PROPERTIES;PALM OIL-Solid Fat Content

Download PDF

© Malaysian Palm Oil Board (MPOB). All Rights reserved.
No part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system,
in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording, or otherwise, without prior written permission of the publisher.

This online publication is electronically compiled by Palm Information Centre, Malaysian Palm Oil Board (MPOB)
Page 35 of 36

Menu

Popular Titles

BOOKS e-BOOKS e-JOURNALS
   Updated on 1 September 2018  

Subscribed Resources

e-RESOURCES

e-BOOKS 

 

2018 SUBSCRIBED TITLES

USER GUIDE

Updated on 1 September 2018

Portal Survey

Your opinion about PALMOILIS website?

Daily CPO Prices

Quick Links


                 


      

              
Copyright © 2018 PALMOILIS Portal. All Rights Reserved.
Designed & Developed by Palm Information Centre, MPOB. Contact webmaster

Visitor Counter

057369
TodayToday31
YesterdayYesterday89
This WeekThis Week357
This MonthThis Month1623
All DaysAll Days57369